Soustružení z epoxidových pryskyřic

Velice zajímavé je soustružení z epoxidových pryskyřic. Zatím jsem používal dvousložkovou epoxidovou pryskyřici EFKOresin ART UV 100, což je čirá UV stabilní epoxidová pryskyřice s certifikátem pro styk s potravinami a pitnou vodou. Tato pryskyřice má velice nízkou viskozitu, takže zateče opravdu všude. Výhodou tedy je, že zateče i do opravdu malých prasklin a výrobky jsou bez bublinek. Nevýhodou je, že i musíte dát opravdu pozor na utěsnění formy, kterou vyléváte. Jinak se budete dva dny koukat jak vám z formy utíká epoxid. Tato pryskyřice se dá barvit a tónovat. Je opravdu tvrdá.

Také jsem používal epoxidovou pryskyřici VEROPAL UV Plus 100, což je křišťálově čirá epoxidová pryskyřice, UV stabilní také s certifikátem pro styk s potravinami. Podle mé krátkodobé zkušenosti má tato pryskyřice vyšší viskozitu než EFKOresin, takže méně zatéká a po vytvrzení v ní zůstávají drobounké bublinky, které se objeví, když na ně zasvítíte přímým světlem, není jich moc, ale jsou tam.

SONY DSC

Výrobek z epoxidové pryskyřice je dobré ve finále vybrousit a vyleštit. Na broušení používám brusné papíry KOVAX se zrnitostí až 3000. Broušení doporučuji ručně, krouživými pohyby. Podle hrubosti výrobku se použije nejhrubší papír a postupně se zvyšuje číslo zrnitosti. Když jsem zkoušel brousit tak, že jsem nechal výrobek otáčet na soustruhu, jednak zůstávaly dokola stopy po broušení a za druhé se epoxid zahřál tak, že poněkud změknul. Pro konečné vyleštění používám brusnou pastu NanoTech. Při broušení se nevyplatí se snažit urychlit broušení tím, že na brusný papír tlačíte nebo použijete strojní broušení s vysokými otáčkami či přeskakujete zrnitost papíru. Když po vybroušení zjistíte, že na epoxidu zbyl nějaký drobný šrám, podle hloubky rýhy zvolte zrnitost brusného papíru a místo postupně přebrušte tak, že opět zvyšujete číslo zrnitosti brusného papíru.

Jak brousit a leštit epoxidovou pryskyřici je dobře vidět na tomto videu.



A někdy se holt nedaří…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..