Řepka stokrát jinak aneb státní organizace vaří z českých potravin

V letošním roce tomu budou čtyři roky, co Ministerstvo zemědělství připravilo vyhlášku, která zvýhodňuje české zemědělce ve výběrových řízeních. Pojďme se na úspěch této vyhlášky podívat ve světle blokády Prahy, která proběhla v pondělí 19. února 2024.

Připomeňme si, co vlastně tato vyhláška zavedla. Veškeré veřejné organizace podle resortu zemědělství jsou prvními, které ze zákona většinově a nyní již téměř výhradně využívají české potraviny. Konkrétně jednu superpotravinu tuzemské provenience řepku olejku.

Čeští státní úředníci již vědí to, co běžní občané a zbytek světa zatím ne. Řepkové proteiny jsou když ne chutné a kvalitní, tak výživově hodnotné. Aby také ne, když se přidávají do paliva pro zvýšení jeho oktanového čísla. Dle neveřejných informací se řepkový extrakt bude také používat při výrobě paliva pro raketové motory Raptor, které pohání nosnou raketu Super Heavy. Podíl řepné složky v palivu má být dle směrnice NASA nejméně 87%. Drobný problém v současnosti spočívá v nestabilitě takovéto palivové směsi, ale prý se již pracuje na odstranění tohoto problému. Vraťme se ale zpět do naší kotliny.

Jak nám sdělil ředitel sekce potravinářství na ministerstvu zemědělství Jindřich Řepka, státní zaměstnanci si již své každodenní obědy bez českých potravin neumí ani představit. Dokonce jim strava v jídelnách státních institucí tak chutná, že ji vyžadují i doma. Na dotaz, co se skrývá za tímto úspěchem dnes již tradiční české plodiny, uvedl pan Řepka několik překvapivých důvodů. V prvé řadě jde o vhodně zvolený a propracovaný postupy rafinace. Nežádoucí nahořklou pachuť a nepříjemný zápach se ministerstvu podařilo eliminovat oběžníkem č. 17/2020. Řepkové bílkoviny mají neskutečně silný vliv na postprandiální pocit sytosti. Zaměstnancům stačí jen malá porce takto připraveného jídla a už nechtějí jíst dál. Na přípravu porce jídla pro jednu osobu, tak připadá pouze v průměru 113g potravin v syrovém stavu. Prováděné procesy úředníků, krmených touto stravou, jsou několikanásobně rychlejší než zaměstnanců v soukromém sektoru, kteří nemají k této stravě přístup. Zejména se jedná o procesy peristaltické.

Vzhledem k tomu, že Ministerstvo zemědělství má zájem, aby se české potraviny více ujaly i při stravování v nestátních organizacích, rozhodlo se s námi podělit o některé z nejúspěšnějších receptů.


řepkový salát

ingredience:

  • řepka olejka

Nakrájejte řepku na hrubo a zalijte jí řepkovým olejem. Řepkový salát můžete dozdobit žlutými řepkovými kvítky.


řepkový dip

ingredience:

  • řepka olejka

Našlehejte řepkový olej do bílé husté pěny, dochuťte na jemno nasekanými řepkovými lístky.


řepkové chipsy

ingredience:

  • řepka olejka

Lístky řepky postříkejte řepkovým lejem a upečete je v troubě do křupava.


řepkové tyčinky

ingredience:

  • řepka olejka

Opražte řepkové dřevnaté stonky starších rostlin.


řepkové hranolky

ingredience:

  • řepka olejka

V řepkovém oleji ufritujete řepkové stonky.


řepková pomazánka

ingredience:

  • řepka olejka

Řepku namelte na jemno a promíchejte s řepkovým olejem.


řepkové karbanátky

ingredience:

  • řepka olejka

Celou řepku i s opláchnutým kořenovým balem rozemelte nahrubo. Prhněťte s řepkovým olejem a splácejte do koulí. Osmažte na řepkovém oleji nebo upečete v troubě do zlatova při teplotě 180°C po dobu 2x 15 minut.


Naší redakci se ještě před vydáním tohoto článku podařilo získat názor jednoho zaměstnance Ministerstva zemědělství, který s rozhovorem souhlasil pouze za příslibu absolutní anonymity. V závěru svého emotivního výlevu se vyjádřil takto: „Chápu, že zemědělci mají těžké živobytí a z toho důvodu jezdí se svými nablýsknými traktory stavět barikády do hlavního města. Za tvrdých podmínek produkují potraviny pro nás ve městě, aby jsme my, zhýčkaní a změkčilí občané, měli co žrát. Ale můžete našim rolníkům na vesnicích vzkázet, že my měšťáci chceme žrát i něco jiného než řepku!“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..