Hádanky

Máte rádi hádanky? Mám tu pro Vás tři roztomilé dětské hádanky. Takže si připravte své mozkové závity.

Je to slaďoučké, sladší než cukříček. Vyrábí se to synteticky přidáním hydroxidu sodného nebo vápenatého (louh) do cyklohexylaminu, který se používá jako přípravek proti hmyzu a korozi, nebo při výrobě plastů.

Co je to?

náhradní sladidlo Cyklamát E952


Je to moc slaďoučké, asi 200x sladší než cukříček. Zvýrazňuje to aroma. Používá se to ve více než 6000 potravinách po celém světě. Není to stabilní při zahřívání a ztrácí to svou sladkost. V těle se to rozkládá na 3 látky – fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol (velice oblíbený českými pijáky). Může to narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce, hormonální rovnováhu.

Co je to?

náhradní sladidlo Aspartam E951


Je to móc a móc slaďoučké, až 700x sladší než cukříček. Vyrábí se to synteticky z toluenu.

Co je to?

náhradní sladidlo Sacharin E954


Tak co, uhodli jste? A vite, že tyto dobrůtky se používají ve spoustě pamlsků a bumbání. Více si o tom přečtete drobným písmem na obalech svých oblíbených výrobků nebo na stránkách emulgatory.cz. Já si o tom přečetl například na výrobku Horké ovoce značky Loyd od firmy Mokate, ale určitě si to přečtete i na slavné CocaCole Zero a podobných nápojích bez cukru. Naše redakce by Vám popřála dobrou chuť, kdyby zrovna neblinkala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..